Föreningsbidrag 2025
Föreningar och arbetsgrupper som verkar lokalt i Nykarleby kan söka om verksamhets-, fastighets-, hyresbidrag och projektbidrag. Ansökningstiden för 2025 har gått ut! Ansökningstiden var 24.1-23.2.2025.
Välfärdsnämnden tog beslut om fördelningen av föreningsbidrag på nämndmötet 27.3. Beviljade föreningsbidrag betalas ut först när alla bilagor inkommit.
Deadline för att lämna in begärda bilagor för verksamhetsbidrag, fastighetsbidrag och hyresbidrag är 30 september. Hyresbidrag betalas i efterskott mot redovisning i form av verifikat på erlagda kostnader, dock högst upp till det beviljade bidraget. Verifikaten bör vara inlämnade senast den 30 november. Projektbidrag betalas också i efterskott mot kvitton. Projektbidrag som inte lyfts före 30 november går till Pepparkakshusets verksamhet. Övriga beviljade bidrag där begärda bilagor inte sänts in inom utsatt tid går till Pepparkakshusets verksamhet.
Bilagor per epost: solveig.rif@nykarleby.fi eller per post till: Nykarleby stad/bildningskansliet, PB 29, 66901 Nykarleby - eller lämna i brevinkastet i stadshuset, Topeliusesplanaden 7.
1. Verksamhetsbidrag
Verksamhetsbidrag är till för att stöda föreningars normala verksamhet.
Bidraget är avsett för föreningar som verkar inom kommunen och ordnar aktiviteter för kommunens invånare. Verksamhet för barn och ungdomar prioriteras.
2. Hyresbidrag
Hyresbidrag kan sökas för subventionering av hyror för användning av sådana idrottsanläggningar som inte finns i den egna kommunen. Bidraget ansöks i den normala ansökningsomgången. Subventioneringen kan uppgå till högst 40% av hyreskostnaden under året och utbetalas i efterskott mot redovisning i form av verifikat på erlagda kostnader, dock högst upp till det beviljade bidraget. Verifikaten bör vara inlämnade senast den 30.11.2025.
3. Fastighetsbidrag
Fastighetsbidraget är till för att hjälpa fastighetsägaren att hålla sin fsastighet i skick. Till fastighetsbidraget hör utgifter för underhåll och uppvärmning. Fastighetsbidrag utbetalas endast till föreningar som äger sitt föreningshus. Fastighetsbidrag utbetalas inte för hyreskostnader. För att få fastightsbidrag bör man lämna in ett bokslut där det framgår tydligt utgifter för fastighetskostnader (vatten och avlopp, el, försäkring, avfall, värme) och intäkter och utgifter för uthyrning.
4. Projektbidrag
Projektbidrag kan sökas för nya projekt som fyller kraven på ett projekt. Föreningar och arbetsgrupper kan söka om projektbidrag. Till ansökan bör bifogas projektplan och budget för projektet. Bidrag beviljas inte för redan avslutade projekt. Projektbidraget utbetalas när kopior på verifikat som hänför sig till projektets kostnader har inlämnats till bildningskansliet. Verifikaten bör vara inlämnade senast den 30.11.2025. För talkoarbete utbetalas inte projektbidrag. Talko är fortfarande frivilligt oavlönat arbete. Projektbidrag kan inte beviljas två år i rad.
Till ansökan bör följande bilagor bifogas
1. Verksamhetsberättelse för år 2024
2. Fastställt/preliminärt bokslut (balans- och resultaträkning) samt revisionsberättelse för föregående år.
3. Verksamhetsplan och budget för år 2025
4. Föreningens stadgar (i fall av ändringar i stadgarna från tidigare år)
5. Eventuella övriga bilagor, t.ex. projektbeskrivning
1. Verksamhetsberättelsen
Verksamhetsberättelsen är en av de viktigare handlingarna vid utdelning av bidrag. Från verksamhetsberättelsen ska man kunna utläsa hur aktiv föreningen är. I verksamhetsberättelsen bör det framgå allmän info, som t.ex. vad som arrangerats under året, antalet deltagare i olika aktiviteter, åldersstrukturen för deltagarna, antalet aktiviteter.
2. Bokslut och revisionsberättelse
Bokslutet redogör för inkomster och utgifter under det föregående verksamhetsåret. Ur resultaträkningen bör det klart framkomma kostnader för material, hyror, resor, arvoden, m.m. Det är viktigt att anpassa kontoplanen till föreningens verksamhet. En liten förening behöver inte visa upp ett koncernbokslut. Föreningens revisorer skriver och undertecknar revisionsberättelsen, som ett intyg på att bokslutet uppgjort enligt gängse regler.
3. Verksamhetsplan och budget
Från verksamhetsplanen bör det framgå de viktigaste åtgärderna som föreningen kommer att arbeta med det kommande året. Budgeten är en plan för hur inkomster och utgifter kommer att förverkligas under det kommande året.
Vem besluter om bidragens storlek?
Bidragens storlek och fördelning avgörs av de förtroendevalda i välfärdsnämnden. Ärendet bereds i normal ordning av tjänstemän. Medlemmarna i nämnden kan i förväg bekanta sig med ansökningarna.
På frågor som rör bidrag och bidragsansökningar svarar Nykarleby Kultur & Fritid, kultur@nykarleby.fi idrott@nykarleby.fi ungdom@nykarleby.fi