Elevvård
Elevvårdsteamet
Tycker du att skolan är jobbig? Har du ont någonstans? Känner du dig orolig eller nere? Blir du mobbad eller känner dig ensam? Elevvårdsteamet finns till för dig.
Har du som förälder frågor kring ditt barns utveckling och skolgång eller känner du oro för ditt barns hälsa och mående? Tveka inte att ta kontakt med elevvården.
Alla i elevvårdsteamet har tystnadsplikt.
Skolpsykologen
Skolpsykologens viktigaste uppgift är att arbeta för att alla elever skall få en trygg skolmijö och en positiv skolgång.
Skolpsykologen kan ge råd i frågor om barnets utveckling och hälsa. Har barnet svårt med skolarbetet kan skolpsykologen utreda orsakerna och vara med och planera stödåtgärder i skolan.
Om barnet eller föräldrarna behöver samtalsstöd kan man boka tid hos skolpsykologen.
Skolkuratorn
Skolkuratorns viktigaste uppgift är att arbeta för att alla elever skall ha en trygg skolmiljö och en positiv skolgång.
Skolkuratorn finns närvarande i elevernas skolvardag och kan vara ett stöd när man känner sig skoltrött, ledsen eller orolig, när det uppstått konflikter i skolan eller hemma eller när man behöver en vuxen att prata med.
Skolkuratorn kan även ge stöd till föräldrarna i deras föräldraroll.
Skolhälsovården
Skol- och studerandehälsovården arbetar förebyggande för att främja elevernas fysiska, psykiska samt sociala hälsa och förebygga sjukdom samt olika former av missbruk och beroende.
Varje skola har sin egen skolhälsovårdare som besöker skolan regelbundet.
Skolhälsovårdaren samarbetar med lärarna, skolpsykologen, skolkuratorn samt övrig skolpersonal och kan vid behov remittera vidare till annan vårdpersonal.
Skolhälsovården hör under Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad. Du kan läsa mera om deras arbete här:
skolhälsovården
Skolhälsovårdarna nås via den gemensamma skol- och studerandetelefonrådgivningen, skoldagar kl.8-9 och 14-15. Där kan man lämna ringbud till sin egen skolhälsovårdare.
På Zachariasskolan håller skolhälsovårdaren öppen mottagning måndagar, onsdagar och fredagar kl. 13.00-13.30. Då kan man utan tidsbokning besöka skolhälsovårdaren för att diskutera sina ärenden och få mindre sjukvårdsåtgärder uträttade.
Speciallärare inom småbarnspedagogik och förskola
Har du funderingar kring ditt barns kognitiva, språkliga, motoriska eller sociala utveckling?
Speciallärarna ansvarar för att de barn som behöver extra stöd uppmärksammas och får den hjälp de behöver.
Speciallärarna är med och planerar stödåtgärder och ger specialpedagogisk träning. De handleder även personal och vårdnadshavare.
Målet är att så tidigt som möjligt stöda barnets utveckling och att fortsätta med stödet så länge behovet finns.
Speciallärarna samarbetar med terapeuter och andra sakkunniga inom hälsovården och habiliteringen.
Speciallärarna inom småbarnspedagogik och förskola är en del av elevvården och du hittar oss på Seminariegatan 17, andra våningen.