Andreas Forsman är Årets Attitydpåverkare i Nykarleby

12.12.2024

 

Utmärkelsen Årets Attitydpåverkare i Nykarleby tillfaller i år Andreas Forsman

Rådet för funktionshindrade hade fått in tre nomineringar från allmänheten under nomineringsperioden 17.9–31.10.2024 och valde bland dessa Forsman, med motiveringen: 
“Andreas Forsman är en positiv, initiativrik, godhjärtad och engagerad föregångare. Både i sitt jobb och på fritiden är Andreas en förebild för att delaktighet är viktigt och möjligt. Som entreprenör inom båtbranschen drar han nytta av sin ingenjörskompetens. Med sitt stora nätverk kan Andreas påverka både i smått och stort”.


– Tack för de fina orden, jag känner mig hedrad och överraskad!, sade Forsman om priset och motiveringen.


Han är 38 år och bor i Nykarleby med fru, dotter och bonusdotter. Som 19-åring råkade han ut för en snowboardolycka som gjorde honom förlamad från höften neråt. Han har varit rullstolsburen sedan dess och lever ett aktivt liv, där han kombinerar familjeliv och arbetskarriär. Han har utbildat sig till både konstruktionsingenjör och ingenjör inom miljöteknik. I sitt yrke har han ägnat sig åt båtbranschen, där han även har drivit företagen CMP-Engineering och Petor. För cirka ett år sedan såldes företagen till OQS, som tillverkar katamaraner, och numera arbetar Forsman med ritning och planering på OQS. 
– För mig är det väldigt belönande att arbeta i team och tillsammans ta sig an uppdrag från kunder som kräver nya unika lösningar. Det går ofta upp och ner under projektets gång, men det ger också en varierad vardag som aldrig är tråkig, förklarar han.


En del av fritiden tillbringar han gärna i sitt garage, tillsammans med kompisarna i Gubbkörarna. Där mekar de på sina snöskotrar inför långa utflykter i vinterlandskap. 
– Mitt garage är en samlingspunkt där vi fixar motorer och planerar framtida utflykter. Vi är väl mekaniker 90 procent av tiden och körare 10 procent, skrattar han.


Det är tredje gången som RFF delar ut priset Årets Attitydpåverkare. Tidigare pristagare är Kristina Kullas-Norrgård 2022 och Olavi Heinonen 2023. 
Utmärkelsen kan tillfalla en person, en organisation, ett företag eller annan aktör som på ett positivt sätt verkat för att främja rättigheterna och möjligheterna för funktionshindrade i lokalsamhället. 
– Det är viktigt att lyfta upp allt som är positivt i samhället och hur man med ett positivt tankesätt och en positiv attityd kan förändra sitt närsamhälle och hur människor ser på saker och ting. Ibland blir det mycket fokus på det negativa och på det som är fel i samhället, säger Anna Caldén, ordförande för Rådet för funktionshindrade. 
 
Forsman kommer att ta emot priset i samband med stadsfullmäktiges möte 12.12.2024. 
  
För mer information: 
Anna Caldén, ordförande i RFF: 0500 569622 



Gå till "Aktuellt"